perjantai 7. marraskuuta 2008

Suomalaisen jalkapallokulttuurin epäkohtien korjaaminen – käsikirja oikeinkannattamiseen

SUHDE SEURAAN
Vain samalla paikkakunnalla syntynyttä ja koko ikänsä elänyttä henkilöä voidaan paikallisen seuran todellisena kannattajana. Toivottavaa olisi myös, että kyseessä olisi vähintään toisen sukupolven kannattaja.
Maajoukkue
Itseään kunnioittava jalkapalloihminen seuraa koti- (ja vieras)ottelut paikanpäällä Suomen Maajoukkueen Kannattajien katsomosta. Jäsenyys on myös itsestäänselvä asia.

PUKEUTUMINEN

Ottelutapahtumaan on pukeuduttava tyylikkäästi ja kaiken maailman pelipaidat ja kaulahuivit on jätettävä kotiin tai mieluummin niiden hankkimisesta luovuttava kokonaan, sillä asiaankuuluvat merkkivaatteet maksavat paljon rahaa. Asustuksen ei tule koostua alelaareista kerätyistä tuotteista, vaan kaiken on oltava tuliterää, eikä muilla mielellään saa olla samanlaista asustetta. Mitä enemmän vaatteesi maksavat, sitä enemmän arvostusta kannattajaskenessä saat.
Merkkikritiikki
Pukeutumisessa on seurattava ulkomaisia trendejä. Pukeutumisohjeita on hyvä etsiä huligaanielokuvista, kuten Football Factory ja Green Street Hooligans. Stone Island, Hackett ja Aquascutum ovat esimerkkejä jalkapallokatsomoissa hyväksytyistä vaatemerkeistä. H&M tyyppisten merkkien käyttö on ehdottomasti kielletty.
Maajoukkue
Seurajoukkueotteluista poiketen maajoukkuepeleissä pukeutumiseen kuuluu vähintään maajoukkueen huivi. Pelipaidan käyttöäkään ei ainakaan julkisesti tuomita. Muutoin on noudatettava jo mainittuja maneereja.

KÄYTTÄYTYMINEN PELEISSÄ

Ottelutapahtumaan saavutaan vähintään tuntia ennen ottelun alkua. Kuuluminen johonkin kannattajayhteisöön on lähes välttämätöntä, sillä ottelun seuraaminen ko. kannattajayhteisön bannerin takana tuo internetuskottavuutta. Itse pelin seuraaminen ei sinänsä ole tärkeää. Tärkeää on oman joukkueen äänekäs kannattaminen ja vastustajan kannattajajoukon haukkuminen. Välillä on myös muodon vuoksi hyvä reakoida ottelutapahtumiinkin. Jalkapallokatsomossa seistään, ei istuta. Kuolaaminen ja yläkropan paljastaminen ovat ehdottomasti kiellettyjä asioita.
Kannatuslaulut
Kannatuslaulut ja sävelet eivät missään nimessä saa olla käytössä millään toisella kannattajaryhmällä. Mikäli muiden joukkueiden kannattajat kopioivat oman seurasi lauluja on kyse muiden osaamattomuudesta ja korostaa oman ryhmäsi erinomaisuutta. Mikäli tällaista ilmenee, on tapahtunut ilmoitettava internetissä mahdollisimman nopeasti, jotta syytökset menevät oikeaan osoitteeseen.
Soihduttaminen
Soihduttaminen ja erinäisten ”pommien” käyttö on ainoaa oikeanlaista tifoilua.

RAHANKÄYTTÖ

Omaa seuraa tuetaan aina täydellä ottelulipun hinnalla. Hinnoittelu ei koskaan ole liian korkealla, mutta joidenkin muiden joukkueiden liput maksavat liian vähän. Ilmaislippuja ei tule käyttää ja niiden käyttäjiä on halveksittava. Jos rahat eivät riitä lippuun, on parempi jäädä kotiin. Muiden seurojen taloudellista tukemista tulee välttää ja vierasotteluissa myös ilmaislippujen käyttö on sallittua.

SUHDE MUIHIN SEUROIHIN

Muiden seurojen kannattajien töniminen on hyvä tapa kasvattaa omaa katu-uskottavuuttaan. Alle 20 vuoden historian omaavia seuroja tulee halveksia ja nämä seurat eivät missään nimessä ole vakavasti otettuja. Erinäisten fuusioiden ja konkurssien kautta syntyneet seurat puolestaan tunnetaan ”muoviseuroina”. Muiden seurojen otteluita ei pidä käydä katsomassa. Jos joku oman seurasi pelaajista siirtyy yhteen pahimmista vastustajista, saa pelaajaa poikkeuksetta juudaksen leiman.

ULKOMAINEN JALKAPALLO (ns. mieshuoraefekti)
Suomalaiseen ”jalkapallokäyttäytymiseen” on pitkään kuulunut olennaisesti ulkomaisen jalkapallon seuraaminen. Tätä ilmiötä kutsutaan yleisesti ”mieshuoraamiseksi”. Ulkomaista jalkapallojoukkuetta ei missään nimessä saa kannattaa. Myös television välityksellä ulkomaisen jalkapallon seuraaminen on paheksuttavaa. Mieshuoriin tulee suhtautua surullisina ali-ihmisinä.

Lieventäviä asianhaaroja

- Ulkomaisessa seurassa pelaavan suomalaisen pelaajan seuraaminen
- Ulkomailla asuminen / ulkomaalaiset sukujuuret
- Isäsi on kannattanut ko. ulkomaalaista seuraa 1970-luvulta alkaen


Toivottavasti suomalainen jalkapallokulttuuri lähtee näillä eväillä huimaan nousuun.

”Et koskaan kulje yksin”

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hauska vitsi! Toivottavast ketään ei oikeasti ajattele näin.

Anonyymi kirjoitti...

Lue koko blogi, melko hyva

breekelly kirjoitti...

thanks for sharing valuable info.........

keka login