perjantai 23. toukokuuta 2008

Kuvaraportti Tukholmasta

Kuva ja videomateriaalia AIK-Malmö ja Hammarby-Gefle otteluista. Råsundalla itse ottelutapahtuman mielenkiinto vei innon kuvaamiselta ja tuliaisina ei ollut kuin muutama otos itse stadionista. Söderstadionilta matkaan tarttui hieman enemmän materiaalia, mutta eipä tuonne kuvaamaan alunperin edes mentykään. Kuvien laatu on tuttuun tapaan suhteettoman huono.







Videokooste Söderstadionin J-katsomosta ottelusta Bajen vs. Gefle

Jalkapallokulttuurimatka Tukholmaan - raportti

Toukokuun toinen viikonloppu 10.-13.5 kului rakkaassa länsinaapurissamme jalkapalloturismin merkeissä. Matkasta jäi sen verran hyvät jälkitunnelmat, että matkasta pitänee tehdä vähintäänkin vuosittainen perinne.

Skanstulls Vandrarhemiä
suosittelen kaikille, jotka menevät Tukholmaan katsomaan futista (tai muuten vaan). Sijainti on erittäin hyvä ja Viking Linen terminaalista kävelymatkaa kertyy hieman alle pari kilometriä, joten matkan taittaa helposti jalan. Lisäksi Skanstullin metroasema on vain sadan metrin päässä hostellista, eli myös liikenneyhteydet ovat kunnossa. Ainut haittapuoli paikassa on check-in, joka on kello 15-20, joten aikaa jää hieman tapettavaksi, ennen hostelliin menoa. Muuten erittäin asiallinen ja siisti paikka. Toki tavaransa voi viedä hostelliin säilytettäväksi jo ennen tuota check-iniä.

Sunnuntaiaamupäivä kului hengaillessa ja illan peliä (AIK-Malmö) odotellessa. Laiva Turusta saapui satamaan jo 6:30 paikallista aikaa, joten tapettavaa aikaa oli rutkasti. Ticnetin myyntipisteet avautuivat hieman kymmenen jälkeen ja siitä heti sitten kyselemään lippuja Gnagetin ja Bajenin peleihin, mutta harmiksemme vanhan kaupungin turistirysäkaupunginosassa sijainneen Svenskaspelin toimipisteen myyjä oli voittanut työpaikkansa työvoimatoimiston lottoarvonnassa, eikä osannut myydä lippuja. Suunta siis kohti Derbyshoppia, jossa lipunosto sujui kätevästi ja vaivattomasti. Asiointi aloitettiin luonnollisesti englannin kielellä, mutta kun puhe kääntyi katsomonosiin, klackeneihin jne. muuttui asiointikieli vahingossa ruotsiksi, josta päästiinkin seuraavaksi suomen kieleen, kun myyjä kuuli minun vaihtavan ajatuksia matkakumppanini kanssa. Myyjä osoittautui lopulta ruotsinsuomalaiseksi. Asiointi derbyshopissa hoituu siis näköjään helposti molemmilla kotimaisilla.

Check-inin ja pienen levon jälkeen matka jatkui Råsundalle ja AIK-Malmö otteluun. Liput ostimme AIK:n klackeniin Norra Mellan katsomonosaan. Aivan Black Armyn ytimeen emme viitsineet vaivautua, kun seuraa ei kuitenkaan erityisesti kannata, vaikka pieniä sympatioita ainakin omalta puoleltani löytyy. Tämä pohjautuu lähinnä AIK:n kymmenen vuoden takaiseen UCL-visiittiin ja Nebjosa Novakoviciin, mutta tämän matkan jälkeen sympatiapisteet nousivat vielä reilusti.

Tunti ennen ottelun alkua Klackenissa oli jo erittäin paljon porukkaa, mutta tilaa oli kuitenkin sen verran paljon, että omat paikat pystyi vaivatta valitsemaan haluamastaan kohdasta. Näkymä kentälle oli erittäin hyvä ja tiedossa oli oletettavasti hieno ottelutapahtuma. Kuvia ei ottelusta tullut otettua, mutta stadionista ennen peliä muutama otos tuli napattua ja täytyy todeta, että Råsunda on aivan helvetin hieno stadion paikanpäällä.

Vierasjoukkueen Markus Halsti puuttui kokoonpanosta, mutta Tintti onneksi avasi skånelaisten paidassa, joten myös suomalaisväriä oli tarjolla. Tintti oli myös ensimmäisellä puoliajalla viedä vieraat johtoon, mutta viimeistely oli tällä kertaa heikonpuoleista. AIK:n klacken piti lähes infernaalista ääntä läpi koko ottelun ja meno vain parani, kun isännät tekivät ottelun lopussa kaksi maalia ja lähtivät EM-kisatauolle voitto takataskussaan.

Youtubesta löytyi otteluvideo, josta voi aistia stadionin tunnelman. AIK:n peliin on kyllä ehdottomasti päästävä uudestaan ja mieluiten Tukholman derbyyn. Ottelun jälkeen nähtiin myös pakolliset hulinat, kun AIK:n nuorisojaosto yritti ilmeisesti päästä malmöläisten bussille ja tuloksena oli pienimuotoinen mylly poliisien kanssa (videon lopussa vähän kuvaa tästäkin), jonka aikana heiteltiin mm. lasipulloja. Melko nopeasti tilanne kuitenkin rauhottui. Huomioitavaa oli, että suurin osa klackenissa aktiivisesti kannattavista näytti olevan kahdenkympin molemmilla puolilla, eli nuorissa on tulevaisuus tälläkin saralla.

Maanantaina vuorossa oli sitten Bajenin ja Geflen kohtaaminen. Tällä kertaa paikanpäälle pääsi helposti kävellen, kiitos hostellin loistavan sijainnin. Tunnelma oli taas erinomainen, vaikka aivan samalle tasolle kuin AIK:n pelissä se ei noussut. Paikat olivat jälleen kerran klackenin keskeltä, joka nyt varmasti on tunnelmallisesti ehdottomasti paras paikka ottelun seuraamiseen. Toiseksi paras vaihtoehto olisi varmaankin Östra Stå, johon lippuja saisi vielä hieman halvemmallakin. Ottelutapahtumat meinasivat hieman latistaa tunnelmaa, kun Gefle siirtyi rangaistuspotkusta 0-1 johtoon ensimmäisellä puoliajalla, Jose Monteiro de Macedon otettua punaisen kortin. Charlie Davis oli kuitenkin helvetin hyvä ja hänen johdollaan Bajen käänsi ottelun toisella puoliajalla voitoksi vajaamiehisyydestään huolimatta.

Katsomoiden puolella suurin ero Suomeen oli se, että kannattajat saapuivat paikalle jo yli tunti ennen ottelun alkua, eikä suomalaiseen tapaan hetki avauspotkun jälkeen. Katsomoissa laulukin raikui koko 90 minuuttia, vaikka oma joukkue olisikin ollut hetkellisesti tappiolla. Suomessa on siis hieman kiinnikurottavaa, mutta eteenpäin mennään täälläkin – jatkuvasti.

Suosittelen kaikille lämpimästi ruotsalaiseen (todelliseen) jalkapallokulttuuriin tutustumista.

lauantai 3. toukokuuta 2008

Veikkausliigan avaus kuvina

Kuvat viime sunnuntailta Honka-Mypa ottelusta

Hongan Kannattajien uudistunut katsomonosa

Pelaajaesittelyt, joiden yhteydessä maajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter avasi liigakauden



Tomi Maanojan fyysinen preesens oli tässä ottelussa liikaa MyPalle


Hongan pelaajat juhlistavat Ville Jalaston tekemää 2-0 maalia


MyPa-faneiltakin löytyi vielä ottelun jälkeen katkeruutta tihkuvaa huumoria